Seful Apple, Tim Cook, se confrunta cu controverse la pachetul salarial de 100 de milioane de dolari
Investitorii sunt indemnati sa voteze impotriva unui pachet salarial de 99 de milioane de dolari (73 de milioane de lire sterline) acordat sefului Apple, Tim Cook, anul trecut. Institutional Shareholder Services (ISS) a declarat ca are „preocupări semnificative” in ceea ce priveste marimea salariului directorului executiv al companiei, in crestere cu 14,8 milioane de dolari fata de anul precedent. Domnul Cook, al carui salariu net este de peste 1 miliard de lire sterline, a primit plata in actiuni, salariu si pentru alte costuri. Cei de la publicatia britanica BBC au contactat Apple pentru comentarii, insa compania americana nu a raspuns pana in prezent unei astfel de cereri. Intr-o scrisoare catre actionari, ISS a spus ca exista „preocupari semnificative” cu privire la „designul si amploarea” pachetului. „Jumatate din premiu nu are criterii de performanta”, a spus ISS.
Cook, in varsta de 61 de ani, care a vorbit adesea public despre preocuparile sale cu privire la problemele egalitatii si ale drepturilor omului, a declarat in 2015 ca isi va dona intreaga avere inainte de a muri. Potrivit ISS, salariul domnului Cook era de 1.447 de ori mai mare decat salariul unui angajat mediu in cadrul companiei Apple. Pachetul sau salarial a inclus 630.600 de dolari in costuri de securitate personala si 712.500 de dolari pentru utilizarea personala a unui avion privat. ISS a spus ca costul unor astfel de avantaje a „depasit semnificativ” companiile comparabile anul trecut. Anul trecut, un dosar al Comisiei pentru Valori Mobiliare si Schimb (SEC) din SUA a aratat ca domnul Cook a donat actiuni Apple in valoare de aproape 7,4 milioane de lire sterline unor organizații de caritate, fara a numi destinatarul.
Compania din spatele iPhone-ului, iPad-ului si MacBook-ului a devenit prima companie care a atins o valoare bursiera de 3 miliarde de dolari (2,2 miliarde de lire sterline) in ianuarie, inainte de a scadea la valoarea sa actuala de 2,8 miliarde de dolari (2,1 miliarde de lire sterline). Randamentul actionarilor este acum peste 1.000% de cand Cook a preluat conducerea companiei in 2011, dupa moartea lui Steve Jobs.
Apple urmeaza sa tina adunarea anuala a actionarilor in prima saptamana a lunii martie. Cu toate acestea, voturile acționarilor sunt doar consultative, in timp ce consiliul de administrație al Apple decide asupra pachetelor salariale. La sedinta de anul trecut, 95% din voturile actionarilor au sustinut programul de remunerare a directorilor Apple.
Opozitie in crestere
Companiile din SUA si Marea Britanie se confrunta cu o opozitie mai puternica a actionarilor in ceea ce priveste plata si compensarea. General Electric, IBM si Starbucks nu au reusit sa castige majoritatea sprijinului acționarilor pentru salariul directorilor in 2021. Companiile petroliere americane ExxonMobil si Chevron au vazut, de asemenea, revolte ale actionarilor din partea activistilor pentru schimbarile climatice anul trecut.
Milionariilor li se cere sa plateasca mai multe taxe
Managerul de active Blackrock, al doilea cel mai mare actionar al Exxon, si-a dublat voturile impotriva propunerilor de salarizare a directorilor din America la inceputul lui 2021, comparativ cu 2020. In Marea Britanie, mai mult de doua ori mai multe companii FTSE 100 s-au confruntat cu revolte ale actionarilor decat in 2020, condamnand plățile executivului atunci cand mulți angajati s-au confruntat cu dificultati financiare suplimentare in timpul pandemiei.
Presedintele Joe Biden si democrații din Congres au cerut taxe mai mari pentru miliardari si marile afaceri pentru a ajuta la plata unui pachet major de cheltuieli sociale. Propunerea ar strange aproximativ 16 miliarde de dolari prin limitarea deducerilor pentru compensarea directorilor. Planul de majorare a impozitelor ar plati pentru concediile de familie finantate la nivel federal, bugetele extinse pentru educatie si problemele legate de schimbarile climatice.